Aardappelen koken

Aardappelen zijn een veelgebruikt ingrediënt in de keuken en kunnen op verschillende manieren worden gekookt. Of je nu houdt van gebakken aardappelen, aardappelpuree of gekookte aardappelen met schil, er is altijd wel een manier om ze te bereiden die bij jouw smaak past. In deze blog zullen we verschillende manieren bespreken om aardappelen te koken, en geven we tips om ze zo lekker mogelijk te maken. We zullen ook ingaan op de voedingswaarde van aardappelen en hoe ze kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl. Dus of je nu een ervaren kok bent of nog aan het leren bent, er is voor iedereen wel iets interessants te vinden in deze blog over het koken van aardappelen.

Stappenplan voor het koken van aardappelen

 1. Begin met het wassen van de aardappelen onder koud stromend water om eventuele vuil en aarde te verwijderen.
 2. Schil de aardappelen naar wens. Als je de schil wilt laten zitten voor extra voedingsstoffen en textuur, maak ze dan goed schoon met een borstel.
 3. Snijd de aardappelen in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig koken.
 4. Doe de aardappelen in een pan met koud water en breng aan de kook. Voeg eventueel zout naar smaak toe aan het kookwater.
 5. Laat de aardappelen ongeveer 20-25 minuten koken, of totdat ze zacht zijn wanneer je er met een vork in prikt.
 6. Giet de aardappelen af en serveer ze direct, of gebruik ze in een ander gerecht zoals aardappelpuree of gebakken aardappelen.
 7. Voeg eventueel naar smaak kruiden of andere toppings toe voordat je de aardappelen serveert.

Hoe lang moet je aardappelen koken?

Hoe lang je aardappelen moet koken is afhankelijk van de grootte en soort aardappelen die je gebruikt. Gemiddeld zullen aardappelen ongeveer 20-25 minuten nodig hebben om gaar te worden wanneer je ze kookt in kokend water. Als je aardappelen in kleinere stukken snijdt, zullen ze sneller gaar worden. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de kooktijd zijn onder andere de hoeveelheid water in de pan en hoe hoog de hitte is.

Om te controleren of de aardappelen gaar zijn, kun je met een vork in een aardappel prikken. Als de vork gemakkelijk in de aardappel glijdt zonder tegenstand te bieden, zijn de aardappelen waarschijnlijk gaar. Als de aardappelen nog niet gaar zijn, kun je ze nog enkele minuten laten koken en daarna opnieuw testen met de vork.

Het is ook mogelijk om aardappelen te koken in de oven of op de grill. Deze methoden kunnen langer duren dan koken in water, maar kunnen ook leiden tot een smaakvollere aardappel. Het is belangrijk om de aardappelen goed te controleren tijdens het koken om te voorkomen dat ze te gaar of te ongaar worden.

Waarom moet je aardappels koken in koud water?

Het is aanbevolen om aardappelen te koken in koud water omdat dit kan helpen om de kleur, de smaak en de voedingswaarde van de aardappelen te behouden. Wanneer aardappelen in kokend water worden gegooid, kan de plotselinge hitte ervoor zorgen dat de aardappelen aan elkaar plakken en uiteenfallen. Dit kan de structuur en de smaak van de aardappelen aantasten.

Door de aardappelen eerst in koud water te leggen en dan pas aan de kook te brengen, kan de hitte geleidelijk worden opgebouwd en krijgen de aardappelen de tijd om zich aan te passen. Dit kan helpen om de structuur en de smaak van de aardappelen beter te behouden.

Daarnaast kan het koken van aardappelen in koud water ook helpen om de voedingswaarde van de aardappelen te behouden. Aardappelen bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C en kalium, en het koken in koud water kan helpen om deze voedingsstoffen te behouden. Dit is vooral belangrijk als je de schil van de aardappelen laat zitten, omdat deze voedingsstoffen vooral in de schil zitten. Door aardappelen te koken in koud water, kan je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

Waarom aardappelen koken met zout?

Er zijn verschillende redenen waarom het aanbevolen is om aardappelen te koken met zout. Ten eerste kan het toevoegen van zout aan het kookwater de smaak van de aardappelen verbeteren. Zout kan de smaken van de aardappelen versterken en kan helpen om de aardappelen lekkerder te maken.

Daarnaast kan het koken van aardappelen met zout ook helpen om de structuur van de aardappelen te behouden. Zout kan ervoor zorgen dat de aardappelen niet uiteenvallen tijdens het koken en kan helpen om ze lekker stevig te houden. Dit is vooral belangrijk als je de aardappelen gaat pureren of fijnstampen, omdat je dan stevige aardappelen nodig hebt.

Tenslotte kan het koken van aardappelen met zout ook helpen om de kooktijd te verkorten. Zout kan ervoor zorgen dat het water sneller kookt en kan daardoor de kooktijd van de aardappelen verkorten. Dit kan handig zijn als je haast hebt en snel aardappelen wilt koken.

In samenvatting kan worden gezegd dat het toevoegen van zout aan het kookwater bij aardappelen de smaak kan verbeteren, de structuur van de aardappelen kan behouden en de kooktijd kan verkorten. Het is daarom aan te bevelen om aardappelen te koken met zout.

8 tips voor het koken van aardappelen

 1. Kies de juiste aardappelsoort voor jouw gerecht. Zoek aardappelen met een stevige structuur als je ze wilt fijnstampen of pureren, en aardappelen met een zachte structuur als je ze wilt gebakken of gekookt.
 2. Schil de aardappelen voordat je ze gaat koken, zodat ze niet te veel vocht opnemen tijdens het koken en niet uit elkaar vallen.
 3. Snijd de aardappelen in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig koken en je geen ongekookte stukjes aardappel overhoudt.
 4. Voeg zout toe aan het kookwater, zodat de aardappelen lekkerder smaken en de structuur behouden blijft tijdens het koken.
 5. Zet het vuur laag als je de aardappelen kookt, zodat ze niet aan de bodem van de pan blijven plakken en verbranden.
 6. Kook de aardappelen met de deksel op de pan, zodat ze sneller gaar worden en minder vocht verliezen.
 7. Voeg eventueel kruiden of specerijen toe aan het kookwater voor extra smaak.
 8. Gebruik een vork of mes om te controleren of de aardappelen gaar zijn. Als ze makkelijk ingedrukt kunnen worden, zijn ze klaar om uit de pan te halen.

Kun je aardappelen twee keer koken?

Ja, je kunt aardappelen inderdaad twee keer koken als je dat wilt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je ze eerst wilt koken om ze gemakkelijker te pellen en daarna nog een keer om ze verder te bereiden, zoals bij puree of aardappelgratin. Let wel op dat je ze niet te lang laat koken, anders kunnen ze uitdrogen of uiteenvallen. Het is dus belangrijk om ze goed in de gaten te houden en ze op tijd uit het water te halen.