De evolutie van de kantoorprinter

De kantoorprinter heeft een lange weg afgelegd sinds zijn uitvinding. Van een groot, log en duur apparaat dat alleen beschikbaar was voor rijke bedrijven, tot een compact ontwerp, toegankelijk voor iedereen. Lees hier alles over hoe de kantoorprinter zich ontwikkeld heeft tot wat het nu is en hoe het de efficiëntie en productiviteit bevordert in het bedrijf.

Opkomst van de laserprinter

De geschiedenis van de kantoorprinter begint met de uitvinding van de eerste mechanische printers in de 19e eeuw. Deze apparaten lijken niets op de compacte printers van nu; ze waren groot, log, en kostbaar. Hierdoor konden alleen grote bedrijven met een hoge omzet een printer kopen. De echte revolutie van de printer kwam pas in 1938, toen de xerografie werd ontdekt. Dit heeft de basis gelegd voor de moderne kopieermachines en laserprinters.

Pas in de jaren ‘70 werd de eerste commerciële laserprinter geïntroduceerd. Het was een enorme gamechanger voor de kantoorwereld, omdat de printer voor een groter publiek toegankelijk werd. Zo konden kantoren, groot en klein, hun efficiëntie en productiviteit verbeteren.

Kleur en andere formaten

De introductie van kleurenafdrukken in de laser printtechnologie markeerde een belangrijk moment in de evolutie van kantoorprinters. Deze printers konden meerdere toners tegelijk gebruiken om de afdrukken van kleur te bewerkstelligen. Nu konden medewerkers afbeeldingen en grafieken afdrukken om presentaties en rapporten extra kracht bij te zetten. 

Met de komst van de A3 laserprinter kleur in de jaren ‘90 werd de functionaliteit van kantoorprinters nog verder uitgebreid. Niet alleen werd de kwaliteit van kleurenafdrukken aanzienlijk verbeterd, het was nu ook mogelijk om op een groter formaat prachtige afbeeldingen en teksten af te drukken. Bedrijven konden nu posters maken om promotie te maken voor hun onderneming of voor een evenement. Een geweldige ontwikkeling, dus!

Technische innovaties en duurzaamheid

De voortdurende innovatie in de technologie heeft ook geleid tot verbeteringen op het gebied van connectiviteit en duurzaamheid. Moderne kantoorprinters zijn uitgerust met energiebesparende functies, efficiënter gebruik van toners en inkt, en de mogelijkheden voor het recyclen van onderdelen. 

Bovendien kunnen printers tegenwoordig worden ge-refurbished, wat inhoudt dat gebruikte printers up-to-date zijn gemaakt om opnieuw te verkopen, voor een lagere prijs. Dit vermindert afval aanzienlijk, waardoor printers een stuk duurzamer kunnen worden ingezet. Bovendien is het kostenbesparend voor een bedrijf om een refurbished printer aan te schaffen, daar ze goedkoper zijn dan een gloednieuw model, zonder in te leveren op kwaliteit.

De toekomst

De toekomst van de kantoorprinter ziet er veelbelovend uit. Denk aan ontwikkelingen zoals 3D-printen en het toenemende belang van milieuvriendelijke productiemethoden. Hoewel 3D-printen op dit moment vooral wordt gebruikt in specifieke industrieën, is het potentieel ervan onmiskenbaar. Het is niet ondenkbaar dat de technologie in de toekomst ook op een traditioneel kantoor gebruikt kan worden. 

De behoeften en eisen van de moderne gebruiker staan voorop bij de evolutie van de printer. De focus ligt dan ook op het verhogen van de productiviteit en efficiëntie, en het verminderen van de ecologische voetafdruk. In de toekomst zal dit alleen nog maar toenemen, waardoor de kantoorprinter in een tijd van digitalisering altijd van belang zal zijn.