Houten vloer schuren

Houten vloeren zijn prachtig en karakteristiek, maar ze vragen wel wat onderhoud. Als je een houten vloer hebt, weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om deze regelmatig te schoon te maken. Maar hoe doe je dat precies? En wat als je houten vloer een beetje dof is geworden of krassen heeft opgelopen? Gelukkig is het schoonmaken en opfrissen van een houten vloer een klus die je gemakkelijk zelf kunt doen. In deze blog geven we je tips en trucs om je houten vloer weer stralend te maken, zonder te schuren. We bespreken hoe je de vloer het beste kunt stofzuigen en dweilen, en geven advies over welke producten je het beste kunt gebruiken om je houten vloer te reinigen en te behouden. Volg onze stappen en je houten vloer zal er weer als nieuw uitzien!

Stappenplan voor het schuren van een houten vloer

 1. Maak de vloer eerst grondig schoon met stofzuigen en dweilen. Zorg ervoor dat er geen stof of vuil op de vloer achterblijft, want dat kan tijdens het schuren grote krassen veroorzaken.
 2. Koop of huur een schuurmachine die geschikt is voor houten vloeren. Lees de handleiding goed door om te zien hoe je de machine moet gebruiken en welke pads je moet gebruiken.
 3. Begin met het schuren van de vloer in de hoeken en langs de randen, en werk vervolgens naar het midden van de ruimte. Gebruik korte, gelijkmatige bewegingen en zorg ervoor dat je de machine goed in evenwicht houdt.
 4. Verwijder het afgeschuurde materiaal met een stofzuiger of een bezem. Als je een stofzuiger gebruikt, zorg ervoor dat je deze op de juiste stand zet, zodat je het afgeschuurde materiaal goed op kunt zuigen.
 5. Wanneer je klaar bent met het schuren van de vloer, is het belangrijk om de vloer grondig te stofzuigen of te dweilen om het laatste restje stof te verwijderen.
 6. Als je klaar bent, kun je de vloer afwerken met een houten vloerolie of -lak, afhankelijk van de gewenste afwerking. Volg de aanwijzingen van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de afwerking goed aansluit op de vloer.
 7. Laat de vloer volledig drogen voordat je de ruimte weer in gebruik neemt. Dit kan enkele uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van het product dat je gebruikt en de omgevingsfactoren.
 8. Na het afwerken van de vloer is het belangrijk om de vloer regelmatig te onderhouden door middel van stofzuigen en dweilen, en om de vloer op te frissen met een houten vloerreiniger of -onderhoudsmiddel volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Zo blijft je houten vloer in topconditie!

Welke olie moet je gebruiken om je houten vloer te lakken nadat je het geschuurd hebt?

Er zijn verschillende soorten olie die je kunt gebruiken om je houten vloer te lakken na het schuren. Welke olie het beste is, hangt af van verschillende factoren, zoals het soort hout, de gewenste afwerking en de omstandigheden waarin de vloer wordt gebruikt. Sommige populaire opties voor het lakken van een houten vloer na het schuren zijn:

 1. Polyurethaan: Polyurethaan is een kunststof lak die zeer duurzaam is en goed bestand is tegen slijtage. Het is een goede keuze voor ruimtes met veel voetverkeer, zoals keukens en woonkamers.
 2. Olie-gebaseerde lak: Olie-gebaseerde lakken zijn gemaakt van natuurlijke oliën, zoals lijnzaad- of boekweitolie. Ze zijn ademend, wat betekent dat ze vocht kunnen opnemen en afgeven, wat kan helpen om kromtrekken te voorkomen. Olie-gebaseerde lakken zijn geschikt voor ruimtes met minder voetverkeer, zoals slaapkamers of studeerkamers.
 3. Watergedragen lak: Watergedragen lakken zijn gemaakt van synthetische polymeren en water. Ze drogen snel en geven geen geur af, wat ze geschikt maakt voor gebruik in gesloten ruimtes. Watergedragen lakken zijn duurzaam en gemakkelijk te reinigen, maar ze zijn niet zo sterk als olie-gebaseerde of polyurethaan lakken.

Het is aan te raden om een professioneel te raadplegen voordat je een beslissing maakt over welke olie je moet gebruiken voor je houten vloer. Zij kunnen je advies geven op basis van de specifieke eigenschappen van je vloer en de gewenste afwerking.

Hoe vaak moet je een houten vloer schuren?

Het is niet noodzakelijk om een houten vloer regelmatig te schuren, tenzij de vloer beschadigd is of dof is geworden. Meestal is het voldoende om de vloer regelmatig te onderhouden door middel van stofzuigen en dweilen, en om de vloer op te frissen met een houten vloerreiniger of -onderhoudsmiddel volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Als je houten vloer echter beschadigd is of dof is geworden, kan het soms nodig zijn om de vloer te schuren om deze weer terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat. Dit kan nodig zijn als de vloer krassen heeft opgelopen of als de afwerking verweerd of dof is geworden.

Het is aan te raden om een professioneel te raadplegen voordat je besluit om je houten vloer te schuren. Zij kunnen beoordelen of het nodig is om de vloer te schuren en, als dat het geval is, kunnen ze je advies geven over de beste manier om dit te doen.

In het algemeen is het niet nodig om een houten vloer meer dan eens in de tien tot twintig jaar te schuren, afhankelijk van de omstandigheden waarin de vloer wordt gebruikt. Als je de vloer regelmatig onderhoudt en op tijd opfrissen, zou je vloer in goede staat moeten blijven zonder dat je deze hoeft te schuren.

Wat kost het om een houten vloer te laten schuren?

De kosten om een houten vloer te laten schuren kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de vloer, het soort hout, de staat van de vloer en de locatie. Gemiddeld kost het tussen de €15 en €30 per vierkante meter om een houten vloer te laten schuren, afhankelijk van deze factoren. Dit is een ruwe schatting en de werkelijke kosten kunnen hoger of lager zijn.

Het is aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende vloerspecialisten om een idee te krijgen van de kosten voor het schuren van je houten vloer. Laat duidelijk weten wat je wilt laten doen en vraag om een gedetailleerde offerte, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten. Vergeet ook niet om de kosten voor het afwerken van de vloer na het schuren mee te nemen in je overwegingen.

Als je overweegt om de vloer zelf te schuren, zul je in aanmerking moeten nemen dat je kosten zult maken voor het huren of kopen van een schuurmachine en eventuele accessoires, en voor het aanschaffen van de benodigde afwerking. Houd hier rekening mee als je de kosten vergelijkt met het laten schuren van de vloer door een professioneel.

Welk schuurpapier heb ik nodig voor het schuren van mijn houten vloer?

Het soort schuurpapier dat je nodig hebt voor het schuren van je houten vloer, hangt af van de staat van de vloer en het gewenste resultaat. Als je de vloer wilt schuren om krassen te verwijderen of om de afwerking op te frissen, kun je het beste kiezen voor schuurpapier met een laag grit-getal (d.w.z. grof schuurpapier). Als je de vloer wilt schuren om de afwerking volledig te verwijderen en de vloer helemaal opnieuw wilt afwerken, heb je schuurpapier met een hoog grit-getal (d.w.z. fijn schuurpapier) nodig.

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende grit-getallen en hun gebruiksmogelijkheden:

 • 36-40 grit: Grof schuurpapier, geschikt voor het verwijderen van oude afwerking of het wegwerken van diepe krassen en beschadigingen.
 • 60-80 grit: Middelgroot schuurpapier, geschikt voor het verwijderen van lichtere krassen en voor het voorbereiden van de vloer op het aanbrengen van een nieuwe afwerking.
 • 100-120 grit: Fijn schuurpapier, geschikt voor het afwerken van de vloer na het schuren met grover schuurpapier. Dit papier zal de vloer egaal maken en kleine oneffenheden wegwerken.
 • 150-180 grit: Zeer fijn schuurpapier, geschikt voor het afwerken van de vloer na het schuren met middelgroot schuurpapier. Dit papier zal de vloer egaal maken en kleine oneffenheden wegwerken. Het is ook geschikt voor het opfrissen van de afwerking van een vloer zonder dat deze helemaal opnieuw hoeft te worden aangebracht.

Het is aan te raden om te beginnen met grof schuurpapier en daarna over te gaan op fijnere grit-getallen naarmate je vordert met het schuren van de vloer. Dit zorgt ervoor dat je de vloer grondig schoonmaakt en kleine imperfecties wegwerkt, zonder dat je te veel van het hout weghaalt. Als je niet zeker bent welk grit-getal het beste is voor je vloer, kun je het beste advies vragen