Kruidenboter maken

Kruidenboter is een geweldige manier om smaak toe te voegen aan elk gerecht. Het is eenvoudig te maken en kan worden gebruikt op een verscheidenheid aan gerechten, van gebakken aardappelen tot gegrilde kip. Het beste van alles is dat je kunt experimenteren met verschillende kruiden en smaken om je eigen unieke kruidenboter te maken. In deze blog zullen we stapsgewijs uitleggen hoe je een heerlijke kruidenboter kunt maken met behulp van verse kruiden en roomboter. We zullen ook enkele tips geven voor het kiezen van de juiste kruiden en hoe je kruidenboter kunt bewaren zodat je altijd een smaakvolle boter op voorraad heeft. Of je nu een ervaren kok bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om je gerechten op te leuken, dit is een recept dat je zeker moet proberen!

Stappenplan voor het maken van kruidenboter

Het maken van kruidenboter is een eenvoudig proces waarmee je jouw gerechten een extra smaakboost kunt geven. Hier is een stappenplan om zelf kruidenboter te maken:

 • Kies de kruiden die je lekker vindt. Je kunt elk kruid gebruiken, zoals basilicum, tijm, rozemarijn, knoflook of sjalot.
 • Snijd de kruiden fijn met een mes of gebruik een keukenmachine.
 • Meng de fijngesneden kruiden in een kom met ongezouten roomboter. Het is belangrijk om ongezouten boter te gebruiken, omdat dit de smaak van de kruiden niet overschaduwt.
 • Voeg eventueel andere smaakmakers toe zoals knoflookpoeder of mosterd.
 • Meng alles goed door elkaar en doe het in folie of in een potje.
 • Laat het minstens een uur in de koelkast rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Zo heb je zelfgemaakte kruidenboter klaar om te serveren bij je maaltijd of gebakken aardappelen, kip, steak of brood.

Welke kruiden kun je het beste gebruiken bij het maken van kruidenboter

Er zijn veel verschillende kruiden die je kunt gebruiken bij het maken van kruidenboter, afhankelijk van de smaak die je wilt bereiken. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Basilicum: geeft een frisse, kruidige smaak aan de boter.
 • Rozemarijn: geeft een krachtige, kruidige smaak aan de boter.
 • Tijm: geeft een krachtige, kruidige smaak aan de boter.
 • Kervel: geeft een frisse, kruidige smaak aan de boter.
 • Dragon: geeft een krachtige, pittige smaak aan de boter.
 • Peterselie: geeft een frisse, kruidige smaak aan de boter.
 • Knoflook: geeft een pittige smaak aan de boter.
 • Sjalot: geeft een milde ui-achtige smaak aan de boter.

Je kunt ook verschillende kruiden combineren om je eigen unieke smaakcombinatie te creëren. Het is altijd aan te raden om met kleine hoeveelheden te beginnen en meer toe te voegen naar smaak.

Wat heb je nog meer nodig voor het maken van kruidenboter

Naast kruiden heb je ook de volgende ingrediënten nodig om kruidenboter te maken:

 • Roomboter (ongezouten): roomboter is de basis van de kruidenboter. Het is belangrijk om ongezouten boter te gebruiken, omdat dit de smaak van de kruiden niet overschaduwt.
 • Een keukenmachine of een mes: dit is nodig om de kruiden fijn te hakken.
 • Mengkom: dit is nodig om de kruiden en boter in te mengen.
 • Folie of een potje: dit is nodig om de kruidenboter in te bewaren.
 • Koelkast: dit is nodig om de kruidenboter in te laten rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.
 • Optioneel: andere smaakmakers zoals knoflookpoeder, mosterd, peper of zout kan je ook toevoegen voor een extra smaakboost.

Het is ook handig om een schep of lepel te hebben om de boter goed te mengen met de kruiden. Een keukenweegschaal kan handig zijn om de hoeveelheid boter en kruiden te meten.

Hoeveel kruiden moet ik gebruiken in verhouding tot de hoeveelheid boter

De hoeveelheid kruiden die je gebruikt in verhouding tot de hoeveelheid boter, hangt af van persoonlijke smaakvoorkeur. Er is geen vaststaande regel voor de verhouding, maar als je begint met het maken van kruidenboter, raden we aan om een kleine hoeveelheid kruiden te gebruiken en deze aan te passen naar smaak.

Als richtlijn, voor elke 1/2 kopje (ongeveer 125 gram) roomboter, kun je ongeveer 1 eetlepel fijngehakte kruiden gebruiken. Dit kan oplopen tot 2 eetlepels als je een krachtigere smaak wilt.

Het is belangrijk om te onthouden dat droge kruiden minder intens zijn dan verse kruiden, dus je zult meer droge kruiden nodig hebben om dezelfde smaak te krijgen.

Het is aan te raden om met een kleine hoeveelheid te beginnen en de hoeveelheid kruiden geleidelijk aan te passen naar smaak. Je kunt altijd meer kruiden toevoegen, maar het is moeilijk om te verminderen als je te veel hebt toegevoegd.

Wat zijn de verschillen tussen kruidenboter maken met verse of droge kruiden

Er zijn enkele verschillen tussen kruidenboter maken met verse of droge kruiden. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te overwegen:

 • Smaak: verse kruiden hebben een frissere, helderdere smaak dan droge kruiden. Dit kan leiden tot een kruidiger, intensievere smaak in je kruidenboter. Droge kruiden hebben een meer geraffineerde smaak, minder pittig.
 • Hoeveelheid: je hebt meer droge kruiden nodig dan verse kruiden om dezelfde hoeveelheid smaak te krijgen. Dit komt omdat droge kruiden veel minder vocht bevatten dan verse kruiden.
 • Beschikbaarheid: verse kruiden zijn vaak seizoensgebonden en kunnen moeilijk te vinden zijn buiten het groeiseizoen. Droge kruiden zijn het hele jaar door beschikbaar.
 • Bereidingstijd: verse kruiden moeten vaak worden gesneden of gehakt voordat ze kunnen worden toegevoegd aan de kruidenboter. Dit kan enige tijd kosten. Droge kruiden kunnen direct worden toegevoegd aan de boter, en dit bespaart tijd.
 • Bewaring: droge kruiden kunnen langer worden bewaard zonder dat ze hun smaak verliezen. Verse kruiden kunnen snel bederven en moeten binnen een paar dagen worden gebruikt.

Over het algemeen, is het gebruiken van verse kruiden een goede keuze als je de maximale smaak en aroma’s wilt behouden, terwijl droge kruiden meer praktisch zijn voor langere bewaring en gemakkelijker te vinden zijn.

Kan je kruidenboter ook maken met plantaardige boter of andere alternatieven voor roomboter

Ja, je kunt kruidenboter maken met plantaardige boter of andere alternatieven voor roomboter. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Plantaardige boter: dit is een botersoort gemaakt van plantaardige oliën zoals soja, kokos of amandel. Deze botersoort kunnen een goede vervanger zijn voor roomboter en hebben vaak een neutrale smaak, die de smaken van kruiden goed laat uitkomen.
 • Margarine: Dit is een plantaardige botervervanger gemaakt van oliën en vetten. Margarine kan worden gebruikt in plaats van roomboter, maar houdt er rekening mee dat sommige margarines een specifieke smaak hebben die de smaak van de kruiden kan beïnvloeden.
 • Yoghurtboter: Dit is een mengsel van roomboter en yoghurt, kan worden gebruikt als een alternatief voor roomboter. Het geeft een zachte, romige smaak aan de kruidenboter.
 • Vegan boter: Dit zijn botersoorten gemaakt van plantaardige ingrediënten zoals noten, zaden of sojabonen. Deze botersoort zijn geschikt voor veganisten en ook een goede optie voor degenen die geen dierlijke producten willen gebruiken.

Houd er rekening mee dat sommige van deze alternatieven een andere consistentie hebben dan roomboter en kan dit invloed hebben op de textuur van de kruidenboter. Probeer eventueel met een kleine hoeveelheid te beginnen en pas eventueel aan naar smaak.