Nieuwbouwwoning behangklaar opleveren: wat houdt dat in?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan heb je vaak de keuze tussen verschillende opleveringsniveaus. Eén van die niveaus is behangklaar. Maar wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat je kunt verwachten als je kiest voor een nieuwbouwwoning die behangklaar wordt opgeleverd.

Wat is een behangklare oplevering?

Een nieuwbouwwoning die behangklaar wordt opgeleverd, betekent dat de wanden van de woning helemaal klaar zijn om te worden behangen. De wanden zijn in dat geval vlak gestuct en geschuurd. Er zijn geen naden of scheuren meer zichtbaar en er zit geen behang op de wanden.

Wat zijn de voordelen van een behangklare oplevering?

Een behangklare oplevering heeft verschillende voordelen. Zo kun je direct aan de slag met het aanbrengen van behang of andere wanddecoratie. Ook is het mogelijk om de wanden direct van een kleur te voorzien. Daarnaast ziet een behangklare woning er vaak strak en netjes uit, omdat de wanden glad en vlak zijn afgewerkt.

Wat zijn de kosten van een behangklare oplevering?

De kosten van een behangklare oplevering zijn afhankelijk van de aannemer en het project. Vaak worden de kosten al meegenomen in de koopsom van de woning. Het is verstandig om vooraf te informeren naar de kosten van een behangklare oplevering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn de alternatieven voor een behangklare oplevering?

Als je niet kiest voor een behangklare oplevering, dan zijn er verschillende alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een casco oplevering, waarbij alleen de basisconstructie van de woning wordt opgeleverd. Ook kun je kiezen voor een basisoplevering, waarbij de wanden zijn afgewerkt met stucwerk, maar nog niet geschuurd en behangklaar zijn.

Is het mogelijk om zelf de wanden behangklaar te maken?

Het is mogelijk om zelf de wanden behangklaar te maken, maar het is wel een tijdrovende klus. Je zult de wanden eerst moeten stucen en schuren voordat ze behangklaar zijn. Als je geen ervaring hebt met stucen, dan is het verstandig om dit uit te besteden aan een professional.

Veelgebruikte methode om de muur behangklaar te maken

Een veelgebruikte methode om de wanden behangklaar te maken, is door middel van dunpleister. Dunpleister is een soort gipspleister die in dunne lagen op de wanden wordt aangebracht. Het voordeel van dunpleister is dat het makkelijk te verwerken is en dat het snel droogt. Daarnaast zorgt dunpleister voor een zeer glad resultaat, wat het aanbrengen van behang of andere wanddecoratie nog makkelijker maakt. Het is daarom een populaire keuze voor nieuwbouwwoningen die behangklaar worden opgeleverd.

Wat is het verschil tussen behangklaar en sausklaar?

Behangklaar en sausklaar zijn termen die worden gebruikt om de afwerking van wanden aan te geven. Het verschil tussen behangklaar en sausklaar zit hem in de mate van gladheid van de wanden.

Behangklaar houdt in dat de wanden gereed zijn om behangen te worden. Dit betekent dat de wanden vlak zijn en dat er geen grote oneffenheden of beschadigingen aanwezig zijn. De wanden zijn echter niet helemaal glad en er kunnen nog kleine oneffenheden aanwezig zijn. Dit is geen probleem voor behang, omdat dit deze oneffenheden opvangt en niet zichtbaar maakt.

Sausklaar gaat nog een stapje verder dan behangklaar. Bij sausklaar worden de wanden zo glad mogelijk gemaakt, zodat er geen oneffenheden meer aanwezig zijn. Dit betekent dat de wanden volledig egaal zijn en dat er geen structuur of reliëf meer aanwezig is. Hierdoor is de wand gereed om direct te worden geschilderd, zonder dat er eerst nog een laagje muurvuller of iets dergelijks nodig is om eventuele oneffenheden weg te werken.

Zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden bij een behangklare oplevering?

Bij een behangklare oplevering is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de wanden. Als de wanden niet goed zijn afgewerkt, dan kan het behang niet goed hechten. Daarnaast is het belangrijk om de juiste lijm te gebruiken voor het behang, zodat het behang niet loslaat of gaat bobbelen.