Tips voor het kopen van de perfecte tuinstoelkussens

Als je van plan bent om je tuin of balkon op te fleuren, zijn tuinstoelkussens een eenvoudige manier om je buitenruimte een nieuwe look te geven. Ze bieden niet alleen extra comfort tijdens het zitten, maar voegen ook kleur en stijl toe aan je meubels. Maar met zoveel verschillende soorten en maten tuinstoelkussens op de markt, kan het kiezen van het juiste kussen een uitdaging zijn. In deze blog zullen we je daarom een aantal tips en adviezen geven over waar je op moet letten bij het kopen van tuinstoelkussens, zodat je de perfecte kussens kunt vinden voor jouw buitenruimte.

Waar moet je op letten bij het kopen van tuinstoelkussens? 

Wil jij graag tuinstoelkussens kopen, maar heb je geen idee waarop je moet letten om de juiste koop te maken? Wij hebben een lijstje met aandachtspunten voor je opgesteld die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. 

 • Afmetingen en vorm: Het is belangrijk om de juiste afmetingen van je tuinstoelen op te meten voordat je op zoek gaat naar kussens. Let ook op de vorm van de stoel, aangezien sommige kussens speciaal zijn ontworpen voor bepaalde stoelvormen.
 • Materiaal: Tuinstoelkussens zijn er in verschillende materialen, zoals katoen, polyester en acryl. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Katoen is bijvoorbeeld zacht en ademend, maar minder duurzaam dan polyester. Acryl is waterdicht en bestand tegen zonlicht, maar kan soms wat stug aanvoelen.
 • Weerbestendigheid: Zorg ervoor dat je kussens weerbestendig zijn, vooral als je ze het hele jaar door buiten wilt laten liggen. Kussens gemaakt van waterafstotend materiaal zijn het beste geschikt voor buiten.
 • Kleur en patroon: Kies een kleur en patroon dat past bij je persoonlijke smaak en de rest van je buitenruimte. Houd er rekening mee dat donkere kleuren de warmte aantrekken, terwijl lichte kleuren juist koeler zijn.
 • Onderhoud: Let op het onderhoud van de kussens. Sommige kussens zijn wasbaar in de machine, terwijl andere alleen met de hand gewassen kunnen worden. Kijk ook of de kussens vervangbare hoezen hebben, zodat je ze gemakkelijk kunt wassen of vervangen.
 • Comfort: Probeer verschillende soorten kussens uit om te bepalen welk type het meest comfortabel is voor jou. Sommige kussens hebben bijvoorbeeld een extra dikke vulling voor meer comfort.
 • Prijs: Tuinstoelkussens zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Bedenk van tevoren hoeveel je wilt uitgeven en kies een kussen dat past binnen je budget.

Tips voor het onderhoud van je tuinstoelkussens

Nu je de perfecte tuinstoelkussens hebt gevonden, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Hier zijn een paar tips voor het onderhoud van je kussens:

 • Verwijder regelmatig vuil en stof van de kussens met een zachte borstel of een stofzuiger.
 • Gebruik een mild schoonmaakmiddel om vlekken te verwijderen. Volg de instructies op het label van de kussens voor het beste resultaat.
 • Laat de kussens na het reinigen goed drogen voordat je ze weer gebruikt. Plaats ze niet in de droger, aangezien dit kan leiden tot krimpen en vervorming.
 • Als je de kussens niet het hele jaar door buiten wilt laten liggen, berg ze dan op in een droge, goed geventileerde ruimte.

Welke tuinkussens kun je buiten laten liggen?

Er zijn verschillende soorten tuinstoelkussens die buiten kunnen blijven liggen. Meestal zijn dit kussens die gemaakt zijn van waterbestendige of waterafstotende materialen. Een voorbeeld hiervan zijn kussens gemaakt van polyester of acryl stoffen die zijn behandeld met een speciale coating om ze bestand te maken tegen vocht en schimmels.

Ook zijn er kussens verkrijgbaar met een waterdichte voering. Deze kussens hebben een speciale binnenlaag die voorkomt dat water door de stof dringt, waardoor de kussens beschermd blijven tegen vocht en schimmelvorming.

Daarnaast zijn er kussens met afneembare hoezen die gewassen kunnen worden. Deze hoezen zijn meestal gemaakt van stoffen die goed bestand zijn tegen weersinvloeden, zoals Sunbrella. Wanneer je deze kussens buiten laat liggen, kan je de hoes eraf halen en deze in de wasmachine wassen.

Hoewel deze kussens bestand zijn tegen de elementen, is het toch aan te raden om ze bij slecht weer binnen te halen of af te dekken met een hoes. Dit verlengt de levensduur van de kussens en zorgt ervoor dat ze er langer als nieuw uitzien.