Wat ontwierp Coco Chanel voordat ze zich toespitste op kleding

Coco Chanel was een revolutie in de modeindustrie en heeft een indrukwekkende lijst van innovaties op haar naam staan. Maar voordat ze bekend werd om haar kledingontwerpen, ontwierp ze ook andere producten. In deze blog zullen we een kijkje nemen naar wat Coco Chanel heeft ontworpen voordat ze zich volledig op kleding toelegde. We zullen onder andere kijken naar haar hoedenwinkel, de Garçonne-stijl, haar beroemde parfum No5, het little black dress, haar bijdragen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het iconische Chanel-pakje. We sluiten af met een blik op de 2.55 tas, een van haar meest bekende accessoires.

Hoedenwinkel

Voordat Coco Chanel bekend werd om haar kledingontwerpen, was ze eigenaresse van een hoedenwinkel. Haar hoeden waren populair bij de rijkere klasse en ze begon zich steeds meer te richten op kledingontwerpen. Haar stijl was anders dan wat op dat moment populair was en ze introduceerde onder andere de Garçonne-stijl, waarbij vrouwen herenkleding droegen, wat op dat moment zeer ongebruikelijk was.

Garçonne-stijl

De Garçonne-stijl was een stijl die Coco Chanel introduceerde en die bestond uit herenkleding voor vrouwen. De stijl was gericht op comfort en functionaliteit en stond in contrast met de opvallende en sierlijke kleding die op dat moment populair was onder vrouwen. De Garçonne-stijl werd populair onder vrouwen die zich wilden onderscheiden van de mainstreammode en die op zoek waren naar comfortabelere kleding.

No5

Coco Chanel’s beroemde parfum No5 is misschien wel haar meest iconische product naast haar kledingontwerpen. Het parfum werd in 1921 geïntroduceerd en is nog steeds een van de meest populaire parfums ter wereld. Het parfum werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een mannenparfum, maar werd al snel populair onder vrouwen. Het parfum is genoemd naar het nummer van het laboratorium waar het werd gemaakt en de geur is een mengeling van bloemen, hout en muskus.

Little black dress

Coco Chanel is ook bekend om het little black dress, een kleine, eenvoudige zwarte jurk die ze in 1926 introduceerde. Het little black dress werd al snel populair en werd gezien als een iconisch kledingstuk dat nog steeds een belangrijke rol speelt in de modeindustrie. Het little black dress was een afwijking van de opvallende en kleurrijke kleding die op dat moment populair was onder vrouwen en het stond symbool voor eenvoud en elegantie.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Coco Chanel gedwongen haar zaken te sluiten en zocht ze toevlucht in het Ritz Hotel in Parijs. Hoewel ze niet actief bezig was met het ontwerpen van kleding tijdens deze periode, bleef ze wel actief in de modeindustrie. Ze was bijvoorbeeld betrokken bij het ontwerpen van uniformen voor de Duitse bezettingsmacht.

Chanel-pakje

Na de Tweede Wereldoorlog keerde Coco Chanel terug naar de modeindustrie en introduceerde ze het iconische Chanel-pakje. Het Chanel-pakje bestond uit een korte, witte blouse met een lange, donkergrijze rok en werd gezien als een symbolische afwijking van de opvallende en sierlijke kleding die op dat moment populair was onder vrouwen. Het Chanel-pakje was gericht op comfort en functionaliteit en stond symbool voor vrouwelijke vrijheid en zelfstandigheid.

De 2.55 tas

Coco Chanel’s 2.55 tas is misschien wel haar meest iconische accessoire. De tas werd in 1955 geïntroduceerd en is vernoemd naar de maand en het jaar waarin het werd ontworpen. De tas is gemaakt van leer en heeft een unieke gouden ketting als hengsel. De tas is nog steeds populair en wordt gezien als een van de meest iconische tassen ter wereld.

Conclusie

Coco Chanel heeft tijdens haar carrière een aantal indrukwekkende innovaties op haar naam staan, zowel op het gebied van kleding als op het gebied van accessoires. Haar hoedenwinkel, de Garçonne-stijl, het beroemde parfum No5, het little black dress, haar bijdragen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het iconische Chanel-pakje hebben allemaal bijgedragen aan haar status als modeicoon. Haar 2.55 tas is nog steeds een van de meest iconische tassen ter wereld en is een symbool geworden van vrouwelijke vrijheid en zelfstandigheid. Coco Chanel heeft de modeindustrie op haar kop gezet en is nog steeds een belangrijke invloed op de mode van vandaag de dag. Haar ontwerpen zijn tijdloos en blijven relevant, wat aantoont hoe groot haar bijdrage was aan de modeindustrie. Coco Chanel was niet alleen een modeontwerper, maar ook een zakenvrouw en een voorvechtster voor vrouwenrechten. Ze heeft de wereld van de mode veranderd en blijft een inspiratiebron voor vele andere ontwerpers.