Wat te doen tegen mieren

Als jij last hebt van mieren in je huis, hoef je niet direct naar giftige middelen te grijpen. Er zijn een aantal natuurlijke manieren om mieren te bestrijden die net zo effectief zijn en bovendien veiliger zijn voor jou, je gezin en het milieu. In deze blog gaan we dieper in op enkele van deze methodes en geven we tips over hoe je mieren op een natuurlijke manier kunt bestrijden. Mieren zijn kleine, maar hardwerkende insecten die vaak in en rond onze huizen te vinden zijn. Hoewel ze in veel gevallen nuttig zijn omdat ze helpen bij het afbreken van afval en het bestrijden van ongedierte, kunnen ze ook irritant zijn als ze ons eten of onze huizen binnendringen.

10 tips om mieren te bestrijden

 1. Zorg voor een goede hygiëne in je huis om ervoor te zorgen dat mieren geen toegang hebben tot eten. Maak na het eten altijd je keuken en eethoek schoon en ruim eventuele restjes eten op. Zorg ook dat afvalemmers goed afgesloten zijn en leg geen eten bloot op aanrechtbladen of in kastjes.
 2. Gebruik azijn om mierenpaden te ontsmetten. Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat mieren afschrikt en hun paden ontsmet. Maak een mengsel van gelijke delen water en azijn en giet dit over de mierenpaden.
 3. Strooi zout of cacaopoeder op mierenpaden. Beide stoffen zijn giftig voor mieren en kunnen hun paden onderbreken. Strooi het zout of cacaopoeder over de paden en wacht tot de mieren het oppakken en meenemen naar hun nest. Dit zal helpen om het nest te vergiftigen.
 4. Gebruik kruidnagelolie of lavendelolie om mieren te verjagen. Beide oliën hebben een sterke geur die mieren afschrikt. Meng een paar druppels van de olie met water en giet dit over de mierenpaden of spuit het op plaatsen waar mieren het liefst komen.
 5. Maak gebruik van koffiedik of kruidnagelkoffie om mieren te verjagen. Beide stoffen hebben een sterke geur die mieren afschrikt. Strooi het koffiedik of de kruidnagelkoffie over de mierenpaden of leg het in kleine bakjes op plaatsen waar mieren het liefst komen.
 6. Verwijder eventuele voedselbronnen die mieren aantrekken. Controleer of er geen lekkages zijn in de keuken of badkamer en repareer deze zo snel mogelijk. Maak ook regelmatig je tuin op om ervoor te zorgen dat er geen voedselbronnen voor mieren beschikbaar zijn.
 7. Gebruik speciaal mierenverdelgingsmiddelen om mieren te bestrijden. Er zijn verschillende soorten mierenverdelgingsmiddelen verkrijgbaar in de winkel, zoals sprays, gel en poeders. Lees altijd de instructies op het product voordat je het gebruikt en volg deze zorgvuldig.
 8. Voorkom dat mieren binnenkomen door tochtstrips te plaatsen langs ramen en deuren. Mieren kruipen vaak naar binnen door kleine openingen en tochtstrips kunnen ervoor zorgen dat ze niet binnenkomen.
 9. Maak gebruik van mierenlokdozen om het nest te lokaliseren. Mierenlokdozen zijn kleine kokers die mieren aantrekken met voedsel. Als ze de koker binnenkruipen, kun je ze gemakkelijk volgen naar hun nest en het nest vervolgens bestrijden.
 10. Bel een professioneel ongediertebestrijder als je problemen met mieren blijft houden. Soms kan het moeilijk zijn om mieren op eigen houtje te bestrijden, vooral als het nest zich op een lastig bereikbare plaats bevindt. In dat geval kan het verstandig zijn om een professioneel ongediertebestrijder in te schakelen om het probleem op te lossen.

Wat kun je doen om mieren in huis te voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat mieren binnenkomen in je huis:

 • Zorg voor een goede hygiëne in je huis door na het eten altijd je keuken en eethoek schoon te maken en eventuele restjes eten op te ruimen. Zorg ook dat afvalemmers goed afgesloten zijn en leg geen eten bloot op aanrechtbladen of in kastjes.
 • Plaats tochtstrips langs ramen en deuren om te voorkomen dat mieren naar binnen kruipen.
 • Verwijder eventuele voedselbronnen die mieren aantrekken. Controleer of er geen lekkages zijn in de keuken of badkamer en repareer deze zo snel mogelijk. Maak ook regelmatig je tuin op om ervoor te zorgen dat er geen voedselbronnen voor mieren beschikbaar zijn.
 • Gebruik kruidnagelolie of lavendelolie om mieren te verjagen. Beide oliën hebben een sterke geur die mieren afschrikt. Meng een paar druppels van de olie met water en giet dit over de mierenpaden of spuit het op plaatsen waar mieren het liefst komen.
 • Maak gebruik van koffiedik of kruidnagelkoffie om mieren te verjagen. Beide stoffen hebben een sterke geur die mieren afschrikt. Strooi het koffiedik of de kruidnagelkoffie over de mierenpaden of leg het in kleine bakjes op plaatsen waar mieren het liefst komen.

Als je toch problemen blijft houden met mieren in je huis, kan het verstandig zijn om een professioneel ongediertebestrijder in te schakelen om het probleem op te lossen.

Wat zijn huismiddeltjes tegen mieren?

Er zijn een aantal huismiddeltjes die je kunt gebruiken om mieren te bestrijden:

 • Maak gebruik van kruidnagelolie of lavendelolie om mieren te verjagen. Beide oliën hebben een sterke geur die mieren afschrikt. Meng een paar druppels van de olie met water en giet dit over de mierenpaden of spuit het op plaatsen waar mieren het liefst komen.
 • Maak gebruik van koffiedik of kruidnagelkoffie om mieren te verjagen. Beide stoffen hebben een sterke geur die mieren afschrikt. Strooi het koffiedik of de kruidnagelkoffie over de mierenpaden of leg het in kleine bakjes op plaatsen waar mieren het liefst komen.
 • Maak gebruik van peper of pepermuntsap om mieren te verjagen. Peper en pepermuntsap hebben een scherpe geur en smaak die mieren afschrikt. Meng een paar druppels pepermuntsap met water en giet dit over de mierenpaden of spuit het op plaatsen waar mieren het liefst komen.
 • Maak een mengsel van gelijke delen water en ammonia en giet dit over de mierenpaden. Dit zal helpen om de paden te ontsmetten en mieren af te schrikken.
 • Strooi gedroogde muntblaadjes over de mierenpaden. Munt heeft een sterke geur die mieren afschrikt en kan helpen om hun paden te onderbreken.

Als je toch problemen blijft houden met mieren in je huis, kan het verstandig zijn om een professioneel ongediertebestrijder in te schakelen om het probleem op te lossen.

Waarom moet je het liefst geen chemische middelen gebruiken om mieren te bestrijden?

Er zijn een aantal redenen waarom het liefst geen chemische middelen gebruikt zouden worden om mieren te bestrijden:

 • Chemische middelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en huisdieren. Ze kunnen bijvoorbeeld irritatie veroorzaken aan de huid, de luchtwegen en de ogen.
 • Chemische middelen kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu. Ze kunnen bijvoorbeeld in het grondwater terechtkomen en daar het ecologische evenwicht verstoren.
 • Chemische middelen kunnen afbreuk doen aan de biodiversiteit. Door mieren te bestrijden met chemische middelen, kunnen we bijvoorbeeld ook andere nuttige insecten, zoals bijen en hommels, verwonden of doden.
 • Chemische middelen zijn vaak niet effectief tegen mieren. Mieren kunnen bijvoorbeeld resistent worden tegen bepaalde middelen en hierdoor ongevoelig worden voor de werking ervan.
 • Er zijn veel natuurlijke en milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar om mieren te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van huismiddeltjes zoals azijn, zout, peper en kruidnagelolie om mieren te verjagen.