Wijnstijlen leren herkennen: wat is het verschil tussen lichte en stevige wijnen?

Misschien heb je weleens gemerkt dat de ene wijn veel makkelijker te drinken is dan de andere. Dit heeft alles te maken met de body en het karakter van de wijn. 

Of je met een stevige wijn te maken hebt of juist met een wat lichtere wijn, is daarnaast ook afhankelijk van de leeftijd en van het rijpingsproces. We leggen je graag meer uit over de verschillende wijnstijlen in dit blogartikel! 

Lichte wijnen

Voorbeelden van lichte wijnen

Rode lichte wijnen zijn bijvoorbeeld Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir of Gamay. Een typische lichte witte wijn is Verdejo, Pinot Blanc of Pinot Grigio. De Rosé’s uit de Provence zijn meestal ook vrij licht. 

Kleur

Een wijn met een lichte body, kun je vaak meteen al herkennen aan de lichte kleur. Lichte witte wijnsoorten zijn helder lichtgeel of bleekgroen, of zelfs bijna transparant van kleur. Een lichte rosé wijn komt voor in doorzichtig roze of lichtoranje tinten.
De lichte rode wijnen zijn licht robijnrood of helderrood van tint en zijn vaak ook ietwat doorschijnend vanwege hun lichte structuur. 

Alcohol

De lichtvoetige wijnen hebben een relatief laag alcoholpercentage. De hoeveelheid alcohol blijft vaak onder de 12,5 procent. Dit maakt dat lichte wijnen niet alleen licht zijn qua body en subtiel in smaak, maar ze zijn ook makkelijk te drinken. 

Tannines

De tannines zijn de chemische verbindingen in wijn afkomstig van de pitjes en schillen van de druiven. Deze zorgen uiteindelijk voor de smaak en de body van de wijn. Ook dienen ze als conserveermiddel. In lichte wijnen is het tanninegehalte laag. Dit maakt dat deze wijnen een lichte body hebben, een fruitige smaak en een wat hoger zuurgehalte. Een lichte wijn smaakt het beste als je ‘m jong drinkt en kun je niet al te lang bewaren. 

Stevige wijnen

Voorbeelden van stevige wijnen 

De echte stevige rode wijnen zijn bijvoorbeeld kasteelwijnen zoals Châteauneuf-du-Pape, maar ook Bordeaux en Bourgogne. Een volle, stevige witte wijn is bijvoorbeeld een houtgerijpte Chardonnay of volle Viognier.  

Kleur

De stevige rode wijnsoorten zijn dieprood tot donkerpaars of zelfs bijna zwart van kleur. Deze rode krachtpatsers herken je op het eerste gezicht al meteen aan hun diepe kleurintensiteit. De volle stevige witte wijnen kunnen voorkomen in goudgeel of strogeel. De wat stevigere rose’s zijn felroze of donkeroranje. 

Alcohol

De zware jongens zijn duidelijk hoger in alcoholpercentage dan de lichtvoetige wijnen, namelijk tussen de 13,5 en 15 procent. 

Tannines

De zware robuuste wijnen staan erom bekend dat ze zeer tanninerijk zijn. Dit maakt ook dat de wijnen langer bewaard kunnen worden, en mooie aroma’s kunnen ontwikkelen door fles of houtrijping. De tannines zorgen daarnaast voor een intense, geconcentreerde smaak en een stevige body. 

Tot slot zijn er ook nog de wijnen met een medium body zoals Shiraz of sommige Rieslings.