Zo zorg je voor de optimale wiet-oogst

Zo zorg je voor de optimale wiet-oogst

Het kweken van wietplanten is een nauwkeurig proces dat veel tijd en aandacht vraagt. Wanneer je er zelf een paar hebt, wil je natuurlijk het liefst dat ze uitgroeien tot planten met een succesvolle oogst. Met de meeste basistips kom je een heel eind, maar wil je nóg meer uit je wietplanten halen, of vraag je je af waarom jouw planten niet zo groeien als gehoopt, lees dan eens onderstaande tips.

Niet te veel water

Zoals voor veel dingen geldt dit ook zeker voor wietplanten: less is more. De planten hebben een bepaalde hoeveelheid water nodig. Wanneer je planten binnen kweekt, zijn ze helemaal afhankelijk van wat jij ze geeft, en dit kun je al snel overdrijven. Wietplanten hebben, om goed te kunnen groeien, naast water ook veel zuurstof nodig. Wanneer de aarde (te) nat is, is er minder zuurstof en dat verslechtert het groeiproces. Daarnaast groeien er in de te natte aarde bacteriën die de plant kunnen aantasten.

Kijk naar de kleur van het blad

In principe krijgt de wietplant, wanneer deze in de natuurlijke aarde is geplant, in eerste instantie genoeg voedingsstoffen uit de aarde. Het geven van extra voeding is hier dus niet nodig, behalve in een latere fase wanneer de voedingsstoffen ‘op’ zijn, ofwel, zijn opgenomen door de plant. Je kunt aan de kleur van het blad goed zien waar de plant behoefte aan heeft. Een gezonde, goed groeiende plant is mooi egaal en groen van kleur. Wanneer de plant iets te weinig voedingsstoffen krijgt, is de kleur een stuk lichter, en juist donkerder wanneer de plant te veel krijgt.

Juiste temperatuur

Van wietzaadjes tot volwassen wietplant: Om de groei- en bloeifases succesvol te doorlopen, is een constante juiste temperatuur belangrijk, en wanneer je dit goed in de gaten houdt zal dit leiden tot volle, volwassen planten met een goede oogst. Zo kun je de temperatuur het beste onder de 27 graden houden, en is het het beste als de dag- en nachttemperatuur van de omgeving van de plant niet te veel verschilt. 

Om je volledig te kunnen concentreren op een juist klimaat voor de planten, zou je ook kunnen kiezen voor wiet zaadjes autoflower. Deze zaadjes zijn zo gekweekt dat ze automatisch van de groei- naar de bloeifase overgaan, ongeacht de hoeveelheid licht die ze krijgen. Met dat in gedachten kun je je helemaal richten op een succesvolle oogst.