Hoe maak je een ringel-s (ß)?

Een ringel-s, ook wel eszett of scharfes s genoemd, is een karakter dat veel voorkomt in de Duitse taal. Het wordt gebruikt om de klanken “s” en “z” te representeren en het is een belangrijk onderdeel van de Duitse spelling. Het karakter bestaat uit twee delen, namelijk een ronde “s” en een rechte “z”. Het karakter wordt vaak verward met de beta (β), een Grieks karakter dat ook een combinatie is van een ronde en rechte letter. In deze blog zullen we uitleggen hoe je een ringel-s maakt op verschillende manieren, zowel op een computer als met de hand. We zullen ook bespreken waarom het karakter belangrijk is en waar het in de Duitse taal vaak voorkomt.

Hoe maak je een ringel-s (ß) met de hand?

Om een ringel-s met de hand te schrijven, volg je de volgende stappen:

 1. Zet de pen op het papier met de punt naar beneden en zorg dat de punt van de pen ongeveer een derde van de weg naar de bovenkant van de lijn is waarop je wilt gaan schrijven.
 2. Beweeg de pen naar links en teken een kleine boog naar beneden. Deze boog zal de onderkant van de ringel-s vormen.
 3. Beweeg de pen naar rechts en teken een grotere boog naar beneden. Deze boog zal de bovenkant van de ringel-s vormen.
 4. Maak de ringel-s af door de pen naar links te bewegen en een kleine boog naar beneden te tekenen. Zorg dat deze boog parallel loopt aan de eerste boog die je getekend hebt.
 5. Zorg dat de pen goed gepositioneerd is en beweeg hem naar links om de ringel-s af te maken. De bovenkant van de ringel-s zou nu een mooie, ronde vorm moeten hebben.
 6. Controleer of de ringel-s goed is geschreven en pas indien nodig aan.

Het is belangrijk om te oefenen en te leren hoe je een ringel-s met de hand moet schrijven voordat je het in een formele brief of op een ander stuk werk gebruikt. Het kan ook helpen om een voorbeeld te gebruiken om te zien

Hoe maak je een ringel-s (ß) met de computer?

Om een ringel-s (ß) te maken op een computer, moet je eerst ervoor zorgen dat je toetsenbord is ingesteld op het Duits of een andere taal die de ringel-s (ß) gebruikt. Als je toetsenbord is ingesteld op het Nederlands, zul je de ringel-s (ß) niet kunnen maken met de standaard toetsencombinaties.

Als je toetsenbord is ingesteld op het Duits, kun je de ringel-s (ß) maken door de toetsencombinatie “Alt + S” te gebruiken. Deze combinatie zal de ringel-s (ß) op het scherm weergeven.

Als je toetsenbord is ingesteld op een andere taal die de ringel-s (ß) gebruikt, zul je een andere toetsencombinatie moeten gebruiken om de ringel-s (ß) te maken. Raadpleeg de documentatie van je computer of het helpmenu van je tekstverwerker om te achterhalen welke toetsencombinatie je moet gebruiken.

Daarnaast kun je ook een ringel-s (ß) invoegen door een speciale tekens dialoogvenster te openen en de ringel-s (ß) te selecteren uit de lijst met beschikbare symbolen. Hoe je dit precies doet, kan verschillen per tekstverwerker. Raadpleeg de documentatie van je tekstverwerker of het helpmenu voor meer informatie. Als je geen toegang hebt tot het helpmenu of de documentatie, kun je ook op internet zoeken naar instructies voor het invoegen van speciale tekens in de tekstverwerker die je gebruikt.

Hoe krijg ik een ringel-s op mijn iPhone?

Om een ringel-s (ß) te maken op een iPhone, moet je ervoor zorgen dat je toetsenbord is ingesteld op het Duits of een andere taal die de ringel-s (ß) gebruikt. Als je toetsenbord is ingesteld op het Nederlands, zul je de ringel-s (ß) niet kunnen maken met de standaard toetsencombinaties.

Als je toetsenbord is ingesteld op het Duits, kun je de ringel-s (ß) maken door de volgende stappen te volgen:

 1. Tik op het tekstveld waarin je de ringel-s (ß) wilt invoegen.
 2. Tik op het wereldbol-icoon rechtsboven op het toetsenbord om naar het Duits te schakelen.
 3. Tik op het teken dat lijkt op een dubbele S (SS) om de ringel-s (ß) weer te geven.

Als je toetsenbord is ingesteld op een andere taal die de ringel-s (ß) gebruikt, zul je een andere toetsencombinatie moeten gebruiken om de ringel-s (ß) te maken. Raadpleeg de documentatie van je iPhone of het helpmenu van je tekstverwerker om te achterhalen welke toetsencombinatie je moet gebruiken.

Hoe krijg ik een ringel-s op mijn Macbook?

Om een ringel-s te krijgen op je Macbook, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Open het “Systeemvoorkeuren” menu door op het Apple-logo in de menubalk te klikken en te kiezen voor “Systeemvoorkeuren”.
 2. Klik op het tabblad “Toetsenbord” en selecteer het tabblad “Tekens”
 3. Zoek naar het teken “Ringel-s” en voeg het toe aan je favorieten door op het sterretje te klikken.
 4. Je kunt nu de ringel-s invoegen door op het teken te klikken in het venster “Favorieten” of door de toetscombinatie “Optie + S” te gebruiken.

Als alternatief kun je ook de toetscombinatie “Optie + S” gebruiken om de ringel-s direct in te voegen in een tekstveld zonder het “Systeemvoorkeuren” menu te hoeven openen.

Hoe krijg ik een ringel-s op mijn Android-telefoon?

Om een ringel-s te krijgen op je Android-telefoon, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Open het toetsenbord door een tekstveld te selecteren in een app.
 2. Druk op de knop met het symbool voor het invoegen van een speciale teken. Dit symbool lijkt op een smiley of een emoticon. Het kan zijn dat je hiervoor twee keer op de knop “Leestekens” moet drukken, afhankelijk van je toetsenbord-app.
 3. Zoek naar het teken “Ringel-s” in het venster met speciale tekens en selecteer het.
 4. De ringel-s zal nu in het tekstveld worden ingevoegd.

Als alternatief kun je ook de toetscombinatie “Alt + 0223” gebruiken om de ringel-s direct in te voegen in een tekstveld zonder het venster met speciale tekens te hoeven openen. Houd er wel rekening mee dat deze toetscombinatie afhankelijk is van het toetsenbord dat je gebruikt en kan variëren op verschillende Android-telefoons.