Kleine zwarte vliegjes in huis

Als je kleine zwarte vliegjes in huis hebt, is de kans groot dat het rouwvliegjes zijn. Deze kleine vliegjes zijn vaak te vinden in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens, waar ze zich voeden met schimmels en organisch materiaal in de grond van kamerplanten. Rouwvliegjes kunnen vervelend zijn en kunnen zich snel voortplanten, maar ze vormen geen directe bedreiging voor mens of dier. Er zijn verschillende manieren om deze kleine vliegjes te bestrijden, zoals het verminderen van de vochtigheid in huis en het schoonmaken van de grond van kamerplanten om schimmels te verwijderen.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes (Latijnse naam: Sciaridae) zijn kleine, zwarte vliegjes van ongeveer 1 tot 4 millimeter lang. Ze behoren tot de familie van de muggen en zijn vaak te vinden in vochtige omgevingen zoals composthopen, potgrond en afvoerputjes. Rouwvliegjes leggen hun eitjes in vochtige organische materialen en voeden zich met schimmels en bacteriën die daarop groeien. Ze kunnen ook schade aanrichten aan de wortels van kamerplanten, waardoor deze verzwakken en soms zelfs afsterven. Rouwvliegjes zijn vervelend maar niet gevaarlijk voor mensen en huisdieren.

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Rouwvliegjes, ook wel bekend als aardvlooien of fungivliegjes, zijn kleine, zwarte vliegjes die vaak voorkomen in huishoudens en kantoren waar er planten aanwezig zijn. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om van rouwvliegjes af te komen:

 1. Identificeer het probleem: Als je planten hebt, controleer dan of de potgrond vochtig is. Rouwvliegjes leggen hun eieren in vochtige grond, en de larven voeden zich met organisch materiaal in de grond.
 2. Maak de grond droger: Laat de potgrond van je planten uitdrogen voordat je weer water geeft. Dit kan helpen om de larven uit te drogen en te voorkomen dat de rouwvliegjes zich verder voortplanten.
 3. Verwijder aangetaste planten en grond: Als je planten hebt die sterk aangetast zijn door rouwvliegjes, is het mogelijk dat je de planten en de grond moet verwijderen om van de plaag af te komen.
 4. Gebruik een natuurlijke bestrijdingsmethode: Je kunt gebruik maken van een natuurlijke bestrijdingsmethode, zoals nematoden. Dit zijn kleine, onschadelijke wormen die de larven van de rouwvliegjes eten.
 5. Gebruik een insecticide: Als de rouwvliegjes hardnekkig zijn en de natuurlijke methoden niet werken, kun je overwegen om een insecticide te gebruiken. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen op het etiket volgt en de instructies van de fabrikant opvolgt.
 6. Verminder het aantal planten: Als je nog steeds last hebt van rouwvliegjes, kun je ervoor kiezen om het aantal planten in je huis of kantoor te verminderen. Minder planten betekent minder vochtige grond, en dus minder kans op rouwvliegjes.

Hoe kun je rouwvliegjes voorkomen?

Rouwvliegjes zijn kleine vliegjes die zich voeden met organisch materiaal en vochtige omgevingen aantrekkelijk vinden, zoals potgrond en vochtige planten. Om rouwvliegjes te voorkomen, zijn hier enkele tips:

 1. Gebruik hoogwaardige potgrond: Rouwvliegjes leggen hun eieren vaak in vochtige, organische materialen zoals potgrond. Door gebruik te maken van hoogwaardige potgrond met minder organische materialen, kunnen de kansen op een infectie met rouwvliegjes worden verminderd.
 2. Water geven met mate: Geef je planten alleen water als de bovenste laag van de potgrond droog is. Overmatig water geven kan de potgrond vochtig maken en een ideale omgeving bieden voor rouwvliegjes.
 3. Verwijder dode plantenresten: Dode plantenresten of afvalmateriaal kunnen een bron van voeding zijn voor rouwvliegjes. Door ze te verwijderen, wordt hun voedselvoorziening onderbroken.
 4. Gebruik zand of grind: Strooi een laagje zand of grind over de bovenste laag van de potgrond om te voorkomen dat rouwvliegjes eitjes in de grond leggen. Het zand of grind helpt ook om de bovenste laag van de potgrond droger te houden.
 5. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen: Er zijn verschillende biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar om rouwvliegjes te bestrijden. Deze bevatten natuurlijke vijanden van rouwvliegjes zoals nematoden en roofmijten.

Met deze tips kun je de kans op een infectie met rouwvliegjes verminderen en ervoor zorgen dat je planten gezond blijven.

Waardoor krijg je rouwvliegjes?

Rouwvliegjes worden meestal aangetrokken door vochtige, organische materialen zoals potgrond, compost en rottende plantenresten. Ze leggen hun eieren in deze vochtige materialen, waarna de larven zich voeden met de organische stoffen. Dit kan leiden tot een overvloed aan rouwvliegjes in huisplanten en kamerplanten.

Rouwvliegjes kunnen ook van buitenaf in huisplanten terechtkomen via open ramen of deuren. Als er bijvoorbeeld in de buurt van de planten een plek is met veel organisch materiaal of vocht, zoals een composthoop of een moestuin, kunnen rouwvliegjes zich daar voortplanten en zich vervolgens verspreiden naar de planten in huis.

Overmatig water geven kan ook bijdragen aan de groei van rouwvliegjes. Als de potgrond te nat is, wordt het een ideale broedplaats voor de vliegjes.

Het is daarom belangrijk om de planten goed te onderhouden en de potgrond niet te vochtig te maken. Regelmatig de planten water geven, dode plantenresten verwijderen en de potgrond op tijd vervangen kan helpen om rouwvliegjes te voorkomen.