Suppen: een snel groeiende watersport in Nederland

Steeds meer mensen in Nederland ontdekken de voordelen van Stand Up Paddleboarding, ook wel bekend als suppen. Met een SUP board en een peddel kun je gemakkelijk het water op om te genieten van de natuur, de rust en de stilte. Of je nu op een meer, een rivier of aan de kust bent, er zijn talloze mogelijkheden om te suppen in Nederland.

De populariteit van suppen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Niet alleen als recreatieve bezigheid, maar ook als sport. Steeds meer mensen gebruiken suppen als een complete workout voor het hele lichaam. Door het constant balanceren op het board en het peddelen, train je niet alleen je armen en schouders, maar ook je core en benen.

Ook voor beginners op het water is een SUP board geschikt

Een ander voordeel van suppen is dat het een zeer toegankelijke sport is. Je hebt geen ervaring nodig om te beginnen en het is geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Daarnaast is het een relatief goedkope sport, aangezien je alleen een SUP board en een peddel nodig hebt. Denk je misschien waar laat ik mijn SUP board dan na het suppen? Kies dan voor een opblaasbare SUP, deze kun je laten leeglopen nadat je op het water bent geweest.

In Nederland zijn er steeds meer verhuurbedrijven die SUP boards aanbieden, maar ook steeds meer mensen die hun eigen SUP board aanschaffen. Het is een investering, maar op de lange termijn kan het je veel geld besparen als je regelmatig gaat suppen.

Het kan ook bijdragen aan een beter milieu

Naast de fysieke en financiële voordelen, draagt suppen ook bij aan het bewustzijn van de natuur en het milieu. Veel SUPpers ruimen tijdens hun tochten het afval op dat ze onderweg tegenkomen, waardoor de wateren schoon blijven en het ecosysteem wordt beschermd.

Kortom, suppen is een trend die niet meer weg te denken is uit Nederland. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende activiteit in de natuur of een complete workout voor het lichaam, met een SUP board kom je helemaal aan je trekken. Zie deze website om een mooi nieuw SUP board aan te schaffen. Dus waar wacht je nog op? Pak een SUP board en ga het water op! 

Waar komt de trend vandaan? 

Hoewel suppen in Nederland een relatief nieuwe trend is, heeft deze sport een lange geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren 1900 in Hawaï. Toen werden er houten boards gebruikt door surfers om de golven te verkennen en om meer controle en overzicht te hebben tijdens het surfen. Later werd deze techniek overgenomen door instructeurs om beter zicht te hebben op hun leerlingen tijdens het surfen.

In de jaren ’60 en ’70 raakte de sport in Hawaï in onbruik, maar in de jaren ’90 werd het herontdekt door watersporters die op zoek waren naar een nieuwe uitdaging. Vanaf dat moment begon de populariteit van suppen weer te groeien en verspreidde deze zich over de hele wereld. Tegenwoordig wordt suppen beschouwd als een van de snelst groeiende watersporten ter wereld.

Dus hoewel suppen nog niet zo lang bekend is in Nederland, heeft het al een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren 1900. En met de groeiende populariteit van de sport is het duidelijk dat suppen hier nog lang zal blijven.