Zo houd jij je gezin lekker warm

Zo houd jij je gezin lekker warm

De koude wintermaanden staan voor de deur, maar met de hoge energiekosten is de kachel aansteken niet altijd even prettig. Welke andere manieren zijn er om het toch lekker warm te krijgen dit najaar? Je leest het allemaal in dit artikel.

Maak het knus

Klinkt wellicht logisch, maar toch wordt het door veel mensen vergeten; kaarslicht. Kaarsen geven niet alleen licht af, maar ook nog eens warmte. Eén kaarsje zal niet veel doen, maar als je overal kaarsen neerzet, zal je na verloop van tijd de warmte gaan voelen. Kruip vooral lekker tegen elkaar aan en gebruik elkaars lichaamswarmte om op te warmen. Een goed excuus om lekker tegen je geliefde aan te kruipen. Sla een fleecedeken om je heen om je lichaamswarmte te isoleren en trek je kinderen bijvoorbeeld een lekkere fleece poncho aan. Het internet is een waar badjasparadijs waar je heerlijke badjassen en fleece poncho’s vindt voor het hele gezin!  

Lekkere laagjes

Een veelgenoemde tip om het lekker warm te hebben, is om vooral veel laagjes aan te trekken. Hoe werkt dit precies? Tussen alle kledinglagen zit een laag lucht. Deze lucht wordt opgewarmd door jouw eigen lichaamswarmte en wordt als het ware gevangen door de kleding. Wanneer je naar buiten gaat, kun je de 1,-2,-3-methode gebruiken om jezelf en je gezin warm aan te kleden. De eerste laag wordt thermokleding. Thermokleding isoleert je lichaamswarmte en voert zweet af. De tweede laag is je gewone kleding, zoals een trui of sweater. Deze laag versterkt de isolerende werking van thermokleding en houdt je lichaamswarmte extra goed vast. De derde laag is de beschermlaag, zoals een goede winterjas. Deze laag houdt kou en regen tegen en zorgt ervoor dat alle warmte binnen de jas blijft. Maar ook binnenshuis kun je het laagjesprincipe prima toepassen, door een pyjama aan te trekken, met daaroverheen een lekkere badjas en daaroverheen weer een fleecedeken. Wedden dat je het binnen no-time lekker warm hebt?

Zorg voor je handen en voeten

Je handen en voeten zijn als het ware de voelsprieten van je lichaam. De huid is op deze plekken heel dun, waardoor je snel last kunt krijgen van koude handen en voeten. Hoe kouder deze plekken zijn, hoe kouder jij het zal hebben. Het is dus belangrijk om je handen en voeten lekker warm te krijgen én te houden, zodat je algehele lichaamswarmte ook goed op peil blijft. Trek lekkere dikke sokken en pantoffels aan en houd je handen bijvoorbeeld tegen een warme kruik of rond een warme kop thee. Óf gebruik je partner om je voeten en handen bij op te warmen 😉