Verbind je huis en tuin met een veranda

Verbind je huis en tuin met een veranda

Het najaar is begonnen en dat voelen we allemaal. Massaal trekken we weer naar binnen en laten de tuin voor wat het is. Maar wat als je juist het hele jaar door in de tuin zou willen zitten? Wellicht is een veranda dan dé oplossing voor jou! Met een veranda verbind je binnen met buiten andersom. In dit artikel vertellen we je graag alles over veranda’s.

Wat is een veranda?

Een veranda wordt ook wel een overkapping genoemd. Simpel uitgelegd is een veranda een dak die in je tuin wordt geplaatst welke aan je huis vastzit. Het is niet veel meer dan een paar palen met een dak erop, maar je kunt dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Een veranda is als het ware een verlengde van je woning. Er wordt extra leefruimte gecreëerd, maar dan wel met de luxe van binnenshuis. Wanneer een veranda rondom wordt voorzien va wanden en schuifdeuren, spreek je van een tuinkamer. 

Verschil tussen een veranda en een serre

Een veranda wordt vaak verward met een serre. Ze lijken ook erg op elkaar, maar het grote verschil is de plaats van de gevel. Een serre is echt een onderdeel van het huis en de gevel wordt hierbij dan ook verplaatst naar de buitenkant van de serre. Een serre zou dan ook als bijkeuken kunnen dienen. Een veranda wordt áán de gevel geplaatst en is hiermee geen onderdeel van het huis, maar meer een extra ruimte. 

Standaard veranda

Veranda’s die het meest gebouwd worden dienen als overkapping aan het huis. Bij de meeste bedrijven kun je kiezen tussen een houten frame of een frame van aluminium. Daarnaast kies je voor een glazen dak of een dak met polycarbonaat platen. Deze melkwitte platen zijn gemaakt van een hele sterke kunststof die slagvast is. Je ziet hierdoor lekker droog, maar hebt nog steeds een beetje lichtinval. Indien je de warmte binnen wilt houden en beschut wilt zijn tegen wind en regen, kun je kiezen voor glazen (schuif)wanden. Het is dan officieel geen veranda meer, maar een tuinkamer. 

Veranda aan tuinhuis

Een bestaand tuinhuis kan ook worden uitgebreid met een veranda. Vaak is een tuinhuis afgesloten, waardoor een veranda je de optie geeft om buiten te zitten met goed weer. Een tuinhuis met veranda biedt je dus alle opties om in alle weersomstandigheden van je tuin te kunnen genieten en vergroot het oppervalk van een al bestaand tuinhuis.