Woontrends wisselen per seizoen: Zo speel je er goed op in

Woontrends wisselen per seizoen: Zo speel je er goed op in

De inrichting van je huis is aan trends onderhevig. Maar dat wil niet zeggen dat je twee keer per jaar een make-over moet doen. Het is nog niet zo erg als met kleding. Maar een overeenkomst is wel dat trends komen en gaan. Het is dus zeker niet zo dat als iets niet meer ‘in’ is, dat dit dan nooit meer terugkomt. Woontrends worden bepaald door vooraanstaande ontwerpers die bepalen welke kleuren hip en happening zijn voor het komende winter- of zomerseizoen. Wil je er aan meedoen dan kan dat prima zonder dat je er een fortuin aan hoeft uit te geven.

Ga voor basics

Je kunt voor de inrichting van je woonkamer kiezen voor basics. Ook hier gaat de vergelijking met kleding dus op. Hout is bijvoorbeeld een vaste waarde. Kijk maar eens op de website van Houtenladders. Hier vind je mooie woonaccessoires zoals een fraaie sierladder die perfect als blikvanger kan dienen in je interieur. Maar het kan ook dat de trap naar je bovenverdieping zich in de woonkamer bevindt. Zo ja, dan verdient die natuurlijk wel wat extra aandacht. Maar je kunt dus met een gerust hart kiezen voor kleuren die gemakkelijk combineren. Zwart, grijs, wit en beige zijn daar bij uitstek geschikt voor.

Het zit hem in de details

Je kunt de inrichting van de woonkamer gemakkelijk aanpassen met een paar kleine wijzigingen. De kussens op de bank bijvoorbeeld kun je eenvoudig verwisselen als er een nieuw seizoen aanbreekt. In het voorjaar en de zomer kies je voor frisse kleuren of voor zachte pasteltinten. Zodra de herfst zijn intrede doet wissel je die om voor mooie aardetinten in groen, taupe en bruin. En dan kan die lekkere warme plaid ook weer op de bank, waar je als je wilt lekker onder weg kunt kruipen. In de winter heb je natuurlijk ook vaker het licht aan omdat de zon vroeg onder gaat en laat opkomt. Dus die mooie schemerlamp of tafellamp kan ook weer worden neergezet.

Kijk naar de inrichting van je huis

Niet iedereen woont in een fraai oud herenhuis met een mooie houten balustrade. Misschien is jouw woning wel een moderne nieuwbouwwoning of een comfortabel appartement. Maar toch kun je die ook een huiselijke of klassieke stijl geven. Dat doe je door de keuze van de meubels, maar ook de keuze voor de vloer en wandbekleding spelen daarbij een rol. Vooral die laatste doe je natuurlijk niet voor 1 of 2 jaar. Denk er dus goed over na voordat je hier keuzes in maakt. Het zou immers zonde zijn als je de vloer in de woonkamer eigenlijk na een jaar alweer wilt vervangen omdat de kleur toch niet helemaal is wat je ervan had verwacht. Een nieuw bankstel kopen is natuurlijk een minder ingrijpende oplossing. Maar houd ook altijd duurzaamheid in je achterhoofd. Meubels die nog lang niet versleten zijn dank je bij voorkeur niet af. En als je het wel doet, zorg dan dat ze een tweede leven krijgen via een kringloopwinkel of weggeefwinkel.